Get it!

Een film die Marokkaanse jongeren die in aanraking komen met justitie een spiegel voorhoudt en hen confronteert met de vraag: Ga ik zo verder of stop ik, NU!

Twee jongens, die 'tijd doen' vertellen over hoe het er echt aan toe gaat in de gevangenis.
Daarnaast spelen drie Marokkaanse jongens in een heftig verhaal over vriendschap op de rand van de criminaliteit. Het documentaire deel is verweven met het drama, en hieruit komt een duidelijke boodschap: Blijven we rotzooi uithalen of kiezen we voor een normaal leven?

De film Get it! roept op tot bezinning en reflectie. Waar gaat dit soort gedrag over? Gaat het om de kick? Jezelf bewijzen? Geld? Veel geld? Wie ben je, en waar wil je naar toe? 'Get it!' is gemaakt door en voor Marokkaanse jongeren die aan deze gevaren blootstaan. Eerst is er de kick, dan gaat het klote, vervolgens krijg je de keuze, en grijp je je kans. Een kans op een eerlijk en gelukkig leven. Maak er iets van!

'Get it' draagt ook bij aan de discussie over het hardnekkige negatieve beeld van jonge Marokkanen in Nederland: Natuurlijk doet niet iedere Marokkaanse jongen 'gekke dingen', maar dit idee heerst wel behoorlijk en daar hebben alle Marokkaanse jongeren nu echt genoeg van.

Tijdens de premiere werden de bezoekers gevraagd te reageren op de volgende stellingen:

Al die aandacht voor Marokkaanse criminele jongens stimuleert ons (Marokkaanse jongens) juist. Zolang jullie ons als probleem zien, blijven we dat ook.

Vroeger waren de Molukkers of woonwagen- bewoners het probleem, daarna de Turken en de Surinamers. Nu zijn het de Marokkanen. Over een tijdje weer een andere groep.

Alleen de Marokkaanse buurtvaders uit West kunnen de Marokkaanse jongens nog in toom houden.

Voor Marokkanen is een conflict vaak een middel om in contact te komen met de ander, posities te bepalen en tot een oplossing te komen. Nederlanders zijn bang voor conflicten: ze moeten ten alle tijde vermeden worden. Geen wonder dat deze culturen botsen.

Binnenkort worden wij Marokkanen juist interessant en aantrekkelijk gevonden door andere jongeren. Wij zijn tenminste niet saai en er valt altijd wel wat met ons te beleven.

Iemand op z'n bek slaan werd vroeger gezien als uit de hand gelopen kwajongensruzie. Nu is het mishandeling en een zaak voor de kinderrechter. Geen wonder dat de jeugdgevangenissen steeds voller worden.

Meisjes zijn uiteindelijk de beste oplossing voor de Marokkaanse jongens.

'Get it' is op aanvraag te bestellen op DVD, maar deze film is alleen bedoeld voor jeugdhulpverlening, politie en justitie.

Docudrama, 40 minuten

iov Politie en Justitie
GERELATEERD
ALLE PRODUCTIES