Documentair tweeluik van Julia von Graevenitz over de start van ouderenzorgcentrum De Rietvinck, waarbij Amsterdamse bejaarden verzorgd worden door onervaren leerlingen van het ROC van Amsterdam.

Nederland vergrijst, de ouderenzorg wordt onbetaalbaar en er zijn te weinig handen aan het bed. Vooral jongeren staan niet bepaald in de rij om in bejaardenhuizen te werken. Het ROC van Amsterdam en de OsiraGroep starten daarom in 2010 met een experiment. 'Voor de Leeuwen' laat zien hoe bejaarden in het ouderenzorgcentrum De Rietvinck in de Amsterdamse Jordaan worden geholpen en verzorgd door uitsluitend onervaren leerlingen van het ROC. De leerlingen worden door een werkcoach begeleid, maar staan er vaak helemaal alleen voor.

Marius, Purnall, Fatima en Souraya krijgen vanaf hun eerste werkdag te maken met heftige emoties en moeilijke situaties op de afdeling. De bejaarde meneer Suurhoff is een erudiete en welbespraakte man. Hij kan niet meer lopen en heeft het er zwaar mee dat hij zo hulpbehoevend is geworden. Hij mist de gezelligheid en het contact met andere mensen. Marius gaat in het bejaardenhuis op zoek naar een lotgenoot die met meneer Suurhoff een borreltje wil drinken.

Mevrouw Müller heeft artrose en longemfyseem, en bovenal heeft ze een scherpe tong. Het ene moment zorgt ze met haar Amsterdamse humor en directheid voor een hoop pret en het andere moment scheldt ze iedereen de huid vol. Fatima kan daar goed mee omgaan. Tussen de twee ontstaat een hechte band. Purnall heeft moeite met de werkdruk op de afdeling. Hij komt vaak te laat en kleedt zich niet volgens de afspraken. Hij krijgt een waarschuwing. Als hij niet beter zijn best doet, kan hij vertrekken.

Mevrouw Schijffelen komt vol goede moed in haar nieuwe bejaardenwoning. Maar als haar man overlijdt geeft ze de moed op. De leerlingen zien haar onder hun goede zorg langzaam wegvallen. Als ze sterft hakt dat er enorm in bij de leerlingen. Marius heeft het er extra moeilijk mee, want hem wordt verweten dat hij niet goed voor haar heeft gezorgd.
 
De beroepsopleidingen in het MBO streven naar vergaande integratie van de opleiding met de werkvloer. Maar hoe ver kun je hiermee gaan in de ouderenzorg? Is het reëel dat wij van zeer jonge en onervaren mensen verwachten dat zij het maatschappelijk probleem van het personeelstekort in de zorg oplossen?

Documentaire, 2 x 49 minuten

uitgezonden door NCRV Dokument
GERELATEERD
ALLE PRODUCTIES

met dank aan
bewoners, leerlingen en personeel van de Rietvinck
OsiraGroep
ROC van Amsterdam


regie
Julia von Graevenitz

montage
Jan Langeveld

camera
Deen van der Zaken

geluid
Bouwe Mulder

montage, mixage en postproductie
Emile van de Griendt

research en productie
Alexa Vikdazir
Janetta Ubbels


bureauproductie
Hajar Boudra

Eindredactie NCRV
Jelle Peter de Ruiter

PRODUKTIE NCRV
Yolande van der Bleij

cöordinatie Stichting Turning Point
Bastiaan Piloo

producent
Peter Bosch

geproduceerd door
Bosch Film

in coproductie met
NCRV