Nachtvlinder

de laatste dagen van Priscilla

UPDATE! De internationale jury van het Cannes Corporate Media & TV Awards heeft aangekondigd dat ‘Nachtvlinder’  één van de winnaars is in de categorie ‘Best TV-Documentary’ en een Dolphin-award zal ontvangen op het Awards Gala in Cannes op 2 oktober.

 

Bekijk 'Nachtvlinder' op uitzendinggemist

 

In NCRV Dokument een portret van de jonge Amsterdamse Priscilla die lijdt aan een terminale ziekte en zichzelf op haar 26e verjaardag euthanasie 'cadeau' doet.


Vanaf haar zestiende weet Priscilla dat ze erfelijk belast is met dezelfde ziektes als haar moeder. Ze wil zichzelf deze lijdensweg besparen en verdiept zich al jong in de mogelijkheden van euthanasie, voor als de tijd daar is. Ondertussen geniet Priscilla enorm van het leven en viert ze iedere dag (en nacht). Ze is bekend en geliefd in het uitgaansleven rond het Leidseplein waar haar bijnaam Vlindertje is. Ze heeft veel vrienden en vriendinnen die haar steunen terwijl ze zich met zijn allen voorbereiden op haar naderende dood. Priscilla geeft vlak voor haar euthanasie een spetterend verjaardags- en afscheidsfeest. Daarna gaat ze, zoals ze het zelf zegt, naar haar moeder toe.

 

Nachtvlinder is het portret van een jonge vrouw die bewust kiest voor euthanasie. Priscilla: 'Ik wil vrolijk uit het leven stappen op mijn manier. Ik word liever 26 en dat ik als mezelf het leven verlaat dan dat ik 30 word na een lijdensweg'. De documentaire laat zien hoe Priscilla tot haar keuze is gekomen en hoe ze met anderen naar de euthanasie toeleeft. Haar vrienden en vriendinnen hebben het moeilijk met haar keuze maar respecteren haar en steunen Priscilla tot het einde.

 

Haar tweede moeder, de Amsterdamse marktkoopvrouw Tante Mar, heeft er vrede mee. 'Ik ben heel dankbaar dat de artsen hebben toegestemd, anders had het wel eens raar kunnen lopen. Dit is zoals Priscilla het wilde.'

 

Nachtvlinder is geregisseerd door Peter Bosch en geproduceerd door Bosch Film.

 

Uitzending op maandag 24 juni, 20.25, Nederland 2

 

Deze film is ook uitgebracht in het Engels, klik hier voor meer informatie

 

Bezoek hier de Facebookpagina

 

Bekijk Nachtvlinder op uitzendinggemist

Documentaire, 55 minuten

uitzending bij NCRV Document
GERELATEERD
ALLE PRODUCTIES

ter nagedachtenis aan
Priscilla Brouwer

een film van
Peter Bosch

met dank aan
Marja Eshuis
Valesca Venice Nijhoff
Jorna Wierts
Christel Maijer-van Vliet
Patrick Kossen
Stephanie Brouwer
Kelly Jongkind-Bultstra
Petra Sengers
Chantal Willemsen
Daisy Bont
Marc Truideman
Hospice Sint Jacob
Surprise Bar Amsterdam
Cinema Cafe Amsterdam
NVVE


regie
Peter Bosch

montage
Theo Raben

camera
Esther Janmaat
Olaf Schuur


voormontage
Peter Bosch
Maria Mok


montage, mixage en postproductie
Emile van de Griendt

productie
Janneke Heijer

Eindredactie NCRV
Jelle Peter de Ruiter

PRODUKTIE NCRV
Yolande van der Blij

in samenwerking met
NCRV

producent
Julia von Graevenitz