Yahya en de 222 afwijzingen

 

Een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een leerwerkplek van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond.
 

Yahya groeit op in Amsterdam Nieuw-West. Op zijn zestiende valt hij voor de verleidingen van het snelle geld en stopt hij met school, zonder diploma. Twee jaar later probeert een straathoekwerker hem te overreden terug naar school te gaan. Yahya is het bankhangen inmiddels zat en neemt deze hulp aan. Hij is erg gemotiveerd en verwacht snel zijn papieren zal halen en daarna een baan kan vinden.
 

De KRO-NCRV 2Doc 'Yahya en de 222 afwijzingen' is een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een stageplaats van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond. Na meer dan 200 sollicitaties heeft Yahya nog steeds geen geschikte leerwerkplek te vinden. Hij loopt tegen een muur van afwijzingen op. Niemand durft het aan met zo'n 'risico-jongere'. En niet alleen de werkgevers houden de deuren gesloten, ook de opleiding geeft geen thuis. Zonder een werkplek kan Yahya niet naar school en zonder school haalt hij geen startkwalificatie en zonder startkwalificatie krijgt hij geen werk. Als er uiteindelijk een werkgever hem wel de vloer wil laten vegen wordt deze leerwerkplek door de onderwijsinstelling afgewezen en staat Yahya weer met lege handen. Zonder toekomstperspectief en zonder geld. De criminaliteit lokt.
 

Dan wordt hij via de gemeente Amsterdam uitgenodigd voor een particulier initiatief dat voor risicojongeren als Yahya is bedoeld: een school waar hij binnen tien weken een diploma kan halen met een baangarantie. Dolenthousiast meldt hij zich aan, maar het initiatief komt niet van de grond en blijkt uiteindelijk gebakken lucht. De initiatiefneemster verdwijnt van de aardbodem. Twee jaar en 222 afwijzingen verder staat Yahya met inmiddels hoge schulden er opnieuw alleen voor.
 
 

'Yahya en de 222 afwijzingen' maakt inzichtelijk hoe moeilijk het voor een gemotiveerde Marokkaanse jongen is om aan de slag te komen. De werkeloosheid onder Marokkaanse jongeren in Nederland is 49 procent, drie keer zo hoog als onder autochtone Nederlandse jongeren: De overheid zit met de handen in het haar als het om jeugdwerkloosheid gaat.
 

KRO-NCRV 2Doc: 'Yahya en de 222 afwijzingen' is een film van regisseuse Julia von Graevenitz voor Bosch Film.
 

De uitzending van de documentaire is op maandag 26 oktober om 20.25 op NPO2

Bekijk de documentaire na 26 oktober hier via uitzending gemist

Over dit thema is ook een voorlichtingsfilm van 25 minuten gemaakt, 
'Geef me nog een kans!'. Die kunt u op deze filmpagina bestellen.

Documentaire, 54 minuten

Uitzending bij KRO-NCRV 2Doc:
GERELATEERD
ALLE PRODUCTIES

met dank aan
YAHYA HAMDACH
FATMA TIBARI
GEOFFREY JANSEN
JANNEKE GULEN
ALEXANDRA CWIKLA
STREETCORNERWORK
MARJA VAN ASSEMA
TETRIX TECHNIEKOPLEIDINGEN
ARIE VAN EGMOND
CANAL COMPANY


regie
JULIA VON GRAEVENITZ

montage
THEO RABEN

camera
DEEN VAN DER ZAKEN
JULIA VON GRAEVENITZ


geluid
BOUWE MULDER

montage, mixage en postproductie
EMILE VAN DE GRIENDT

Eindredactie NCRV
JELLE PETER DE RUITER

PRODUKTIE NCRV
YOLANDE VAN DER BLIJ

producent
PETER BOSCH

productie-assistentie
JANNEKE HEIJER
ICARA KRAIDY