Onze Schatten

Jongeren uit de vier grote steden ontdekken elkaars monumenten.

Schatten waar ze dagelijks langskomen maar niets van weten...

In 8 afleveringen zien we hoe Marian uit Amsterdam, Mitchel uit Rotterdam, Arantxa uit Den Haag en Mo uit Utrecht ontdekken welke verhalen schuil gaan achter de muren van monumenten in hun stad. Gebouwen waar ze dagelijks langslopen maar nog nooit naar gekeken hebben. Ze geven een verfrissende kijk op ons cultureel erfgoed.


De afleveringen behandelen de volgende thema's

1 Het Binnenhof in Den Haag en de bruggen
   van Rotterdam

2 Het ontstaan van Utrecht en Amsterdam,
   de Dom, de Wallen

3 De Oudegracht van Utrecht en de
   grachtengordel van Amsterdam

4 Arm en rijk wonen door de eeuwen heen
5 Wat maakt een plein tot een leuke plek
   voor jongeren?

6 Sporen van oorlog en vrede
7 Onderdrukt geloof en hergebruik van kerken
8 Wat wordt het monument van de toekomst?


Monumenten beleven

Wat hebben jongeren met hun eigen stad? En hoe kunnen we ze betrekken bij ons cultureel erfgoed? Want monumenten zijn stoffig, saai en alleen voor ouderen, toch? Nee dus! Ruim 400 jongeren waren betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe tv-serie Onze Schatten. Zij gaven aan weinig te weten over hun stad, laat staan de andere steden, maar als er iets te doen valt zijn ze er altijd voor in. Dus jongeren zelf gaan op zoek naar monumenten in hun stad die tot hun verbeelding spreken en zij ontdekken een veelheid aan soorten gebouwen, hun gebruik en hun geschiedenis. Monumenten kun je beleven!


Landelijk vervolg op
Amsterdams succes


In 2005 produceerde Bosch Film 'Schatten van Amsterdam', waarin allerlei jongeren uit de stad monumenten en cultureel erfgoed ontdekten. De serie was een enorm succes én kreeg internationale erkenning middels de Europa Nostra Award, een prijs van de EU voor uitmuntende projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van ons Europees cultureel erfgoed. Een landelijk vervolg mocht dus niet uitblijven!
 
Onze Schatten is geproduceerd door Bosch Film in coproductie met de NPS en tot stand gekomen dankzij bijdragen van het VSBFonds, de Mondriaan Stichting, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, J.E. Jurriaanse Stichting, Ministerie van VROM, Ministerie van Justitie, Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
   

Televisieserie, 8 x 25 minuten

Uitgezonden door op Nederland 2 door NPS
Geschiedenis