Hoop of Sloop

Wat doen we met onze oude gebouwen? Koste wat het kost behouden? Of is het tijd voor iets nieuws?

In de achtdelige NTR-serie ‘Hoop of Sloop?’ gaan presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn op zoek naar het antwoord op deze vragen. Ze spreken met alle betrokken partijen: architecten, projectontwikkelaars, erfgoeddeskundigen en politici, maar ook met mensen die op één of andere manier een emotionele band met een plek hebben. De gemoederen lopen hoog op.

Wat voor de één 'gewoon een oud, vervallen gebouw' is, kan voor een ander juist van bijzondere waarde zijn. Alle argumenten meewegend vellen de presentatoren een persoonlijk oordeel over het toekomstperspectief van het bouwwerk. Het is aan de kijker om te beslissen of hij of zij het daar mee eens is.

I
n iedere aflevering staat één gebouw centraal, dat exemplarisch is voor een grotere groep gebouwen. De onderwerpkeuze is tot stand gekomen in overleg met monumentenafdelingen van de veertig grote gemeenten en nationale erfgoedorganisaties zoals Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De gekozen objecten vormen een doorsnede van de belangrijkste gebouwtypen, verspreid over verschillende regio’s in ons land.


Aflevering 1: De Boogbrug bij Vianen

7 oktober 2012 16.05, Nederland 2

De stalen boogbrug op de A2 bij Vianen is berucht vanwege de filemeldingen. Inmiddels heeft een bredere brug het fileprobleem opgelost en wil Rijkswaterstaat de oude brug slopen. Dit stuit op fel verzet. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Aflevering 2: Het Binnengasthuis in Amsterdam

14 oktober 2012 16.05, Nederland 2

Midden in de historische binnenstad van Amsterdam wil de universiteit een nieuwe bibliotheek bouwen, waarvoor een monumentaal pand moet worden gesloopt. Omwonenden procederen al 12 jaar hiertegen. De ontknoping nadert. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Aflevering 3: Stadion de Wageningse Berg

21 oktober 2012 16.05, Nederland 2

Ooit was FC Wageningen de trots van de stad, maar nu ligt het stadion er vervallen bij, middenin natuurgebied de Wageningse Berg. Er zijn plannen voor nieuwbouw, maar natuurliefhebbers houden dit tegen. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Aflevering 4: De Watertoren van Leerdam

28 oktober 2012 16.05, Nederland 2

Als het aan de eigenaar ligt, wordt de bekende watertoren van Leerdam gesloopt. Op de plaats van de toren moeten huizen komen. De gemeente Leerdam is woedend en geeft geen vergunning af. Intussen vallen er betonstukken van de toren. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Aflevering 5: Chocoladefabriek Ringers in Alkmaar

4 november 2012 16.05, Nederland 2

Ooit was Chocoladefabriek Ringers een van de grootste ondernemingen van Alkmaar, nu is het de meest troosteloze plek van de stad. Een projectontwikkelaar wil de fabriek slopen om plaats te maken voor een winkelcentrum. Architectuur en erfgoedliefhebbers protesteren. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Aflevering 6: Het Sint Nicolaascomplex in Amsterdam

11 november 2012 16.05, Nederland 2

Het Sint Nicolaascomplex bestaat uit een klooster, een kapel en een katholieke jongensschool. Inmiddels heeft het zijn functie verloren en staat het op de nominatie voor sloop. Erfgoeddeskundigen protesteren: de jaren vijftig-bouwstijl is uniek! Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Aflevering 7: Scheepswerf Metz in Urk

18 november 2012 16.05, Nederland 2

De scheepswerf van de familie Metz speelt al vijf generaties een prominente rol in de welvaart van Urk. Na een faillissement wordt de werf in 2004 verkocht aan een projectontwikkelaar die de werf wil slopen. Liefhebbers vrezen dat Urk hierdoor zijn identiteit zal verliezen. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Aflevering 8: De Eusebiuskerk in Arnhem

25 november 2012 16.05, Nederland 2

De grootste kerk van Arnhem werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Na een mislukte restauratie stort het gebouw nu langzaam in. Om de kerk te redden is minstens 80 miljoen nodig. Is deze leegstaande kerk zulke enorme investering in tijden van crisis wel waard? Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Televisieserie, 8 x 25 minuten

Uitgezonden door de NTR
Bestuur

presentatie
Michelle de Bruijn
Tarik Yousif


regie
Julia von Graevenitz

camera
Deen van der Zaken

geluid
Bouwe Mulder

voormontage
Julia von Graevenitz

montage, mixage en postproductie
Emile van de Griendt

research en productie
Janneke Heijer
Jetske Tjeerdsma
Janetta Ubbels


vormgeving
Emile van de Griendt

producent
Peter Bosch

productie ntr
Debbie Leisink

eindredactie ntr
Frans Jennekens